Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwy w wykonaniu, zawsze się udaje :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 łyżki żelatyny
    1.5 szklanki mleka
    2 żółtka
    1 jajko całe
    1 kg sera w wiadereczku
    olejek lub cukier wanilinowy
    2 galaretki
    1/4 kostki margaryny

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 łyżki żelatyny zalać pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać.
    Po 5 min. dodać 1 szklankę gorącego mleka-odstawić.
    2 żółtka i jedno jajko utrzeć z jedną szklanką cukru, powoli dodawać ser, olejek oraz letnią żelatynę z mlekiem, Wszystko wymieszać oraz wlać do formy posmarowanej margaryną. Postawić w chłodnym miejscu.
    Gdy sernik jest już twardy zalać go chłodną galaretką (galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie).

Porady

Na wierzchu można ułożyć owoce Kiwi i ananasy należy sparzyć gorącą wodą w innym przypadku galaretka nie stężeje .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy