Sernik na zimno

0 (0 ocen)

Szybki deser, idealny na upalne dni. Nie wymaga pieczenia. Sernik jest lekki i pyszny:)

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
    700 g schłodzonego waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio')
    250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    7 łyżeczek żelatyny w proszku
    garść rodzynek lub migdałów ( opcjonalnie)
    kilka truskawek
    dowolna galaretka

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać,mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, gdyż wtedy straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną odstawić do przestudzenia.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie w dwóch turach dodać serek cały czas miksując. Można dodać rodzynki, migdały. Na koniec do masy serowej dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej). Całość dokładnie zmiksować.

    Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • 3. Dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, Na biszkopty wylać masę serową. Odstawić do lodówki do wystudzenia.
  • 4. Truskawki umyć i pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu sernika. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu ( w upalne dni można dodać mniej wody). Tężejącą galaretką wylać na sernik. Odstawić do schłodzenia.
    Smacznego:)

Porady

Truskawki można także ułożyć w środku masy serowej bądź na biszkoptach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy