Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać,mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, gdyż wtedy straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną odstawić do przestudzenia.
2.Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie w dwóch turach dodać serek cały czas miksując. Można dodać rodzynki, migdały. Na koniec do masy serowej dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej). Całość dokładnie zmiksować.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.
3.Dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, Na biszkopty wylać masę serową. Odstawić do lodówki do wystudzenia.
4.Truskawki umyć i pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu sernika. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu ( w upalne dni można dodać mniej wody). Tężejącą galaretką wylać na sernik. Odstawić do schłodzenia.
Smacznego:)
Porady
Truskawki można także ułożyć w środku masy serowej bądź na biszkoptach.
Komentarze