Sernik na spodzie brownie

0 (0 ocen)

Niezbyt słodki, bardzo puszysty.

Składniki:

  • Spód
    100 g gorzkiej czekolady
    ½ szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki
    100 g masła
    2 jajka
    Masa serowa
    1 kg twarogu
    1 szklanka maślanki
    ¾ szklanki cukru
    4 jajka
    ½ szklanki stopionego masła
    1 laska wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik na spodzie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem powoli wlewając czekoladę, po czym dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 st.
  • 2. Ser ucieramy z cukrem, kolejno wbijając jajka i dolewając stopione masło. Następnie dodajemy mąkę i wanilię. Gotową masę wykładamy na chłodny spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni, pieczemy 30 min, po czym zmniejszamy temp. do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 min. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 1 h, studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Śmietanowiec na spodzie brownie

Kasia_S to jedno z tych ciast o które często dopomina się moja rodzina 1 godz. 30 min