Sernik na kruchym spodzie z płatkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone płatki zimnego masła wsypać cukier,dodać żółtka dołożyć śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Okrągłą natłuszczoną formę o średnicy 27 cm wylepić przygotowanym ciastem-samo dno i włożyć do lodówki.
2.Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę i łączymy ze zmielonym twarogiem,dodajemy budynie wlewamy śmietankę oraz serek mascarpone. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3.Wlewamy na ciasto do tortownicy,posypujemy płatkami czekolady wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut w temp 170-180*c
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Podajemy wystudzony.
Komentarze