Sernik na kruchym spodzie z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie:
-mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy
-masło kroimy na mniejsze kawałki
-dodajemy cukier i żółtko
-zagniatamy ciasto owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na 20 min.
- blaszkę o wym.25x35 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
-ciasto wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st. na 15-20 min odstawiamy do wystudzenia
2.- masa serowa
- żółtka miksujemy z cukrem na jasną masę
-dodajemy po łyżce twaróg
-wsypujemy budynie miksujemy do połączenia składników
-dolewamy wystudzone masło
-następnie mleko i mleko w proszku wszystko razem mieszamy
3.-w osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli można dodać białko z kruchego ciasta
- białka dodajemy delikatnie do sera i mieszamy delikatnie aby piana nie opadła
4.-sernik wylewamy na wystudzony spód i pieczemy 170 st. góra dół ok 1 h do piekarnika wkładamy naczynie z wodą sernik mniej pęka
-po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku ok 10 min. przy uchylonych drzwiach
-wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem
Komentarze