Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem

  • wyświetlono: 204 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z cytrynowa nutką, który smakuje obłędnie. Ma piękny cytrynowy kolor i smak. Czuć w nim nutkę gotowanego kisielu. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Sernik ma aksamitną konsystencję i jest delikatny w smaku. Polecam. Upieczcie koniecznie :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 małe jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
  • 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikkisielsernik na kruchym cieściewypiekz piekarnikasernikiserowiecdomowe ciastocytrynowy sernikdomowy sernikpieczony sernikdomowy wypieksernik na kisielach
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

Sernik to ulubione ciasto mojej...

Sernik z rodzynkami na herbatnikach

Dodane przez: justi2401

Sernik z rodzynkami na herbatnikach

Wspaniały sernik z rodzynkami i...

drożdżowe

Dodane przez: justi2401

Ciasto drożdżowe na kefirze z rodzynkami...

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kefiru...

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście

Ja i moja rodzina bardzo lubimy...

jabłecznik

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Jabłecznik z kisielem otulony kruchym...

najprostszy i najsmaczniejszy:)

SERNIK Z SERKIEM MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ I KRUSZONKĄ

Dodane przez: zrobtosmacznie

SERNIK Z SERKIEM MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE...

Sernik z dodatkiem serka mascarpone...