Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami

3.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Obłędny w smaku sernik. Kruche ciasto, powidło śliwkowe własnoręcznej roboty, bakalie i masa serowa. Delikatny, pyszny, najlepszy. Na podwieczorek, poczęstunek, na wszystkie święta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    15 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
    1 niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    15 dag masła lub margaryny
    5 jajek
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    1 szklanka rodzynek
    pół szklanki pestek słonecznika
    10 dag płatków migdałowych
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasto smarujemy powidłem i posypujemy równomiernie rodzynkami i słonecznikiem.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie w proszku i ser i ponownie ucieramy.
  • 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70 minut. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny w lodówce.
  • 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Sernik można pokroić na około 30 porcji. Ser użyłam z wiadereczka, ale inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy. Foremka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Szklanka o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować