Sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - z podanych składników zagniatamy kulę ciasta, którą można schłodzić, bądź od razu wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Masa serowa - Miękkie masło ucieramy na gładką masę z cukrem, po uzyskaniu puszystej masy dodajemy jajka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę twaróg i mąkę ziemniaczaną, i nadal ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
3.Krem mascarpone - Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy serek i ubijamy całość do połączenia składników. Jak masa jest mało słodka można dosypać cukru pudru.
4.Na wyłożoną blachą ciasto, wylewamy gotową masę serową, pieczemy całość przez 1h w 170 stopniach.
Na całkowicie ostygnięty sernik, wykładamy krem z serka mascarpone a całość posypujemy wiórkami czekolady. I chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Komentarze