Sernik na konfiturze z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepszy sernik. Nadaje się na każdą okazję i zawsze się udaje

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto: 600 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, szklanka cukru, pół kostki margaryny, dwa cukry waniliowe, 1 jajko, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    Masa serowa: 1 kg sera w wiadereczku, 2 całe jajka, 4 żółtka, szklanka cukru, zapach śmietankowy, 1 i pół szklanki mleka, dwa budynie waniliowe, pół szklanki oleju, pół szklanki rodzynek sułtańskich
    Dodatkowo słoiczek dżemu truskawkowego
    2 polewy czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na konfiturze z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 27 cm smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
    Tortownicę można zastąpić blachą prostokątną dużą.
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, którym wyklejamy boki i dno formy. Na spód wykładamy łyżeczką dżem truskawkowy rozprowadzając po całości równo.
    Rodzynki zalewamy gorąca wodą
    Rozrabiamy ser: Do garnka przekładamy ser, dodajemy jajka i cuker. Ucieramy. Dodajemy zapach, szklankę mleka. W połowie szklanki mleka rozrabiamy dwa budynie i dodajemy do sera. Mieszamy. Dodajemy olej.
    Odcedzamy rodzynki i przesypujemy mąką. Dodajemy do sera.
    Ser wylewamy delikatnie na spód pokryty dżemem.
    Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego w temperaturze 185 stopni i pieczemy 60 minut na środkowym poziomie piekarnika.
    Wyjmujemy z pieca, po ostygnięciu polewamy polewą czekoladową. Pozostawiamy w zimnym miejscu do zastygnięcia polewy

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować