Najlepszy sernik. Nadaje się na każdą okazję i zawsze się udaje
60 min
Składniki:
Kruche ciasto: 600 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, szklanka cukru, pół kostki margaryny, dwa cukry waniliowe, 1 jajko, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Masa serowa: 1 kg sera w wiadereczku, 2 całe jajka, 4 żółtka, szklanka cukru, zapach śmietankowy, 1 i pół szklanki mleka, dwa budynie waniliowe, pół szklanki oleju, pół szklanki rodzynek sułtańskich
Dodatkowo słoiczek dżemu truskawkowego
2 polewy czekoladowe
Sernik na konfiturze z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 27 cm smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
Tortownicę można zastąpić blachą prostokątną dużą.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, którym wyklejamy boki i dno formy. Na spód wykładamy łyżeczką dżem truskawkowy rozprowadzając po całości równo.
Rodzynki zalewamy gorąca wodą
Rozrabiamy ser: Do garnka przekładamy ser, dodajemy jajka i cuker. Ucieramy. Dodajemy zapach, szklankę mleka. W połowie szklanki mleka rozrabiamy dwa budynie i dodajemy do sera. Mieszamy. Dodajemy olej.
Odcedzamy rodzynki i przesypujemy mąką. Dodajemy do sera.
Ser wylewamy delikatnie na spód pokryty dżemem.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego w temperaturze 185 stopni i pieczemy 60 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Wyjmujemy z pieca, po ostygnięciu polewamy polewą czekoladową. Pozostawiamy w zimnym miejscu do zastygnięcia polewy
Komentarze