Sernik na herbatnikach z orzechową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami do białości, stopniowo dodawać biały ser i rozpuszczone masło. (cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec ucierania dodać mąkę ziemniaczaną i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać i wylać na herbatniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiach aż do wystudzenia.
2.Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
3.Orzechy uprażyć na suchej patelni.
4.Sernik polać polewą z czekolady i posypać orzechami.
Komentarze