Sernik na herbatnikach z orzechową nutą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczny, domowy słodki sernik na herbatnikach, z chrupiącymi, prażonymi orzeszkami. Idealny dla fanów tego tradycyjnego wypieku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    150g herbatników pełnoziarnistych

    Masa serowa:
    750g białego sera (trzykrotnie mielonego)
    250 sera mascarpone
    8 jajek
    150g masła
    220g cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    100g czekolady mlecznej
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietanki 30%
    150g orzeszków ziemnych bez soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Kawy

Sernik na herbatnikach z orzechową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami do białości, stopniowo dodawać biały ser i rozpuszczone masło. (cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec ucierania dodać mąkę ziemniaczaną i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać i wylać na herbatniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiach aż do wystudzenia.
  • 2. Polewa:
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 3. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
  • 4. Sernik polać polewą z czekolady i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować