Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki, wydał mi się prosty w przygotowaniu więc szybko zabrałam się do roboty. Okazał się strzałem w dziesiątke !
25 min
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 25 dag masła
- 10 dag cukru
Masa serowa:
- 4 waniliowe serki homogenizowane
- 10 dag masła
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- 3 żółtka
- 10 dag rodzynek
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 6 białek
Sernik na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke przesiać z prszkiem do pieczenia, kakao i cukrem, dodać żółtka i miękkie masło, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Włożyć do lodowki na 2h.
2.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem, nastepnie ubijając dodawać kolejno serki, rodzynki, mąkę i cukier waniliowy, na koniec ubitą piane z białek - delikatnie wymieszać.
Na wysmarowaną blachę ścieramy ciasto tarką o grubych oczkach, następnie wylewamy masę serową, na nią nakładamy drugą startą część ciasta
3.Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 65 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze