Sernik na czekoladowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki, wydał mi się prosty w przygotowaniu więc szybko zabrałam się do roboty. Okazał się strzałem w dziesiątke !

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 40 dag mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 żółtka
    - 3 łyżki kakao
    - 25 dag masła
    - 10 dag cukru

    Masa serowa:
    - 4 waniliowe serki homogenizowane
    - 10 dag masła
    - po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
    - 3 żółtka
    - 10 dag rodzynek
    - 10 dag cukru
    - cukier waniliowy
    - 6 białek

Sernik na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke przesiać z prszkiem do pieczenia, kakao i cukrem, dodać żółtka i miękkie masło, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Włożyć do lodowki na 2h.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem, nastepnie ubijając dodawać kolejno serki, rodzynki, mąkę i cukier waniliowy, na koniec ubitą piane z białek - delikatnie wymieszać.
    Na wysmarowaną blachę ścieramy ciasto tarką o grubych oczkach, następnie wylewamy masę serową, na nią nakładamy drugą startą część ciasta
  • 3. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 65 min w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy