Sernik na czarnym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niedawno poznałam nowy produkt – czarne kakao – postanowiłam je wypróbować, a oto efekt: sernik na czarnym spodzie. Kakao smakuje niemal identycznie jak tradycyjne, ale ma niesamowity, intensywny czarny kolor :-).

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 26cm:

    na masę serową:

    5 jaj
    1kg sera do sernika
    200ml śmietany 30%
    200g cukru
    sok z cytryny
    1 płaska łyżeczka sody
    2 łyżki mąki

    na ciasto:

    80g mąki
    20g czarnego kakao
    1 małe jajo
    50g tartych orzechów laskowych
    50g masła
    pół łyżeczki sody
    łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na czarnym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ciastem. Piec 7-8 minut w 180C.

    2.Oddzielić białka od żółtek. W Wysokim naczyniu ubić białka, następnie dodawać partiami cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia (ja dodaję po łyżce, następna dodaję po minucie i tak do końca). Białka mają być lśniące i sztywne (jak na bezę).

    3.Do żółtek dodać ser, sok z cytryny, mąkę oraz sodę, wymieszać na gładką masę.

    4. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową, następnie delikatnie wmieszać bezę. Przełożyć do tortownicy.

    5.Piekarnik rozgrzać do 200c, na spód włożyć blachę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut w 200C potem kolejne 30 minut w 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować