Niedawno poznałam nowy produkt – czarne kakao – postanowiłam je wypróbować, a oto efekt: sernik na czarnym spodzie. Kakao smakuje niemal identycznie jak tradycyjne, ale ma niesamowity, intensywny czarny kolor :-).
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
na tortownicę o średnicy 26cm:
na masę serową:
5 jaj
1kg sera do sernika
200ml śmietany 30%
200g cukru
sok z cytryny
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki mąki
na ciasto:
80g mąki
20g czarnego kakao
1 małe jajo
50g tartych orzechów laskowych
50g masła
pół łyżeczki sody
łyżeczka soku z cytryny
Sernik na czarnym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ciastem. Piec 7-8 minut w 180C.
2.Oddzielić białka od żółtek. W Wysokim naczyniu ubić białka, następnie dodawać partiami cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia (ja dodaję po łyżce, następna dodaję po minucie i tak do końca). Białka mają być lśniące i sztywne (jak na bezę).
3.Do żółtek dodać ser, sok z cytryny, mąkę oraz sodę, wymieszać na gładką masę.
4. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową, następnie delikatnie wmieszać bezę. Przełożyć do tortownicy.
5.Piekarnik rozgrzać do 200c, na spód włożyć blachę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut w 200C potem kolejne 30 minut w 180C.
Komentarze