Sernik na cieście orzechowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Ciasto jest proste, choć dosyć czasochłonne, ale warto poświęcić mu trochę czasu, by potem cieszyć się świetnym smakiem :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • masa serowa:
    700 gramów zmielonego sera tłustego
    6 jaj
    160 gramów cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1,5 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
    100 gramów stopionego, schłodzonego masła
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    ciasto orzechowe:
    120 gramów stopionego, schłodzonego masła
    0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze ciacha, dajcie 1 pełną)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 gramów zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe)
    6 jaj
    krem orzechowy:
    250 gramów miękkiego masła
    250 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru ( 2 kopiaste i 1 płaska)
    3 łyżki cukru pudru ( 2 kopiaste i 1 płaska)
    100 gramów zmielonych orzechów

    dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    połówki orzechów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto orzechowe Desery

Sernik na cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę.
    Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrami, dodajemy budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, tłuszcz, ucieramy, na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko do połączenia składników.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę twarogową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 70 minut. Zaraz po wyłączeniu nie uchylamy drzwiczek piekarnika, dopiero gdzieś po 40 minutach. Sernik schładzamy przez godzinę w tej pozycji, następnie wyjmujemy na blat, całkowicie schładzamy. Wyjmujemy z formy.

    Robimy ciasto.
    Białka oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier, chwilę miksujemy, potem dodajemy żółtka, chwilkę ucieramy, następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, tłuszcz, ucieramy wszystko, na końcu wsypujemy orzechy, ucieramy wszystko na gładką masę.
    Tortownicę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wygładzamy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut do „suchego patyczka”. Ciasto schładzamy i przekrawamy na dwa jednakowe blaty.
  • 2. Krem.
    Miękkie masło ucieramy najpierw z cukrem, potem dodajemy śmietanę, ucieramy, a na końcu orzechy i mieszamy wszystko razem.
    Połową kremu smarujemy spodni blat ciasta orzechowego, przykrywamy go wystudzonym sernikiem, wierzch sernika smarujemy drugą połową kremu, który przykrywamy wierzchnim blatem ciasta orzechowego, lekko dociskamy.

    Przygotowujemy polewę, smarujemy nią ciasto i wstawiamy na kilkanaście (optymalnie) godzin do lodówki.

    Przed podaniem ciasto dekorujemy połówkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Czekolada Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.94 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-27ofw05

To może cię zainteresować