Sernik na ciemnym cieście z kokosem i masą kawową

0 (0 ocen)

Znalazłam ten przepis w zeszycie swojej babci . Ciasto jest pracochłonne, ale polecam go wypróbować.

Składniki:

  • - na ciemne ciasto:
    • 250 g margaryny
    • 4 jajka
    • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    • Niepełna szklanka cukru
    • 4 łyżki mleka
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    - na ciasto kokosowe:
    • 150 g kokosu
    • 2/3 szklanki cukru
    • 4 białka

    - na sernik:
    • Kg twarogu
    • 6 jajek
    • 1 i 1/2 szklanki cukru
    • 150 g masła
    • Sok z cytryny
    • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka kropli olejku pomarańczowego

    na masę kawową:
    • 300 g masła
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w niepełnej szklance wody
    • 2 łyżki spirytusu
    - dodatkowo: polewa czekoladowa i tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na ciemnym cieście z kokosem i masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne: margarynę z cukrem mlekiem i kakao zagotować. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wlać do natłuszczonej formy.
    Ciasto kokosowe: Białka ubić , pod koniec ubijania dodać cukier, wymieszać z kokosem.
    Ciasto kokosowe nałożyć na ciemne ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez 40 minut.
    Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.
    Sernik: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony twaróg, proszek do pieczenia wymieszany z budyniami, sok z cytryny, olejek pomarańczowy i pianę z białek. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką i wlać do natłuszczonej blaszki.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.
    Masa kawowa: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Ubijać na parze. Kawę zaparzyć i razem ze spirytusem wlać do masy. Masło urzec i , dodawać do niego po łyżce masy kawowej.

    Jeden płat ciasta ciemnego przesmarować połową masy kawowej, na to nałożyć sernik, resztę masy kawowej i przykryć pozostałym ciemnym ciastem.
    Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować