Sernik na biszkoptach z żurawiną

0 (0 ocen)

Delikatny puszysty serniczek z dodatkiem suszonej żurawiny, pod chrupiącą skorupką z czekolady i płatków migdałowych

Składniki:

  • NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 28 CM:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
    6 jajek rozmiar L
    25 dag masła
    20 dag cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy bez cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    około 15 dag okrągłych biszkoptów
    10 dag suszonej żurawiny
    3-4 łyżki rumu lub ciepłej wody
    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    łyżka mąki pszennej do bakalii
    10 dag czekolady deserowej
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na biszkoptach z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę namoczyć w rumie lub ciepłej wodzie.
    Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć obręczą. Boki wyłożyć drugim kawałkiem (najlepiej przykleić do blachy odrobiną masła).
    Dno wyłożyć biszkoptami.
    Oddzielić żółtka od białek.
  • 2. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, nie przerywając ucierania dodać kolejno po jednym żółtku, a następnie, po łyżce, mielony ser.
    Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, oraz proszek budyniowy, wymieszać.
    Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni (155 z termo obiegiem).
    Żurawinę dokładnie osączyć.
    Bakalie wymieszać z łyżką mąki.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.
    Dodać bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
  • 3. Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Na dno piekarnika wstawić naczynie z zimną wodą.
    Piec około 70 minut do suchego patyczka.
    Wystudzić w uchylonym piekarniku.
  • 4. Płatki migdałowe wsypać na sucha patelnię i zrumienić uważając, żeby się nie przypaliły.
    Czekoladę połamać na cząstki i stopić w kąpieli wodnej.
    Wystudzony sernik polać stopioną czekoladą i posypać uprażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować