Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Sernik ukryty w puszystym biszkopcie.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek,
    1 szklanka cukru kryształ,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    polewa - masa czekoladowa,
    7 łyżek śmietany,
    3 łyżki kakao,
    7 łyżek cukru kryształ,
    120 g margaryny,

    Masa serowa;

    1 kg sera trzykrotnie mielonego,
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    125 g margaryny,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na biszkopcie z nutą czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
    Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka delikatnie łącząc z białkami by one nie opadły.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej.
    Miksujemy na najniższych obrotach.
    Przelewamy do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Przekrawamy na dwie części.
  • 3. POLEWA - MASA CZEKOLADOWA:
    Śmietanę łączymy z kakao, cukrem, margaryną.
    Podgrzewamy ciągle mieszając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się margaryny.
    Jeden blat biszkopta wkładamy z powrotem do blaszki.
    1/3 częścią polewy robimy wzorki na wierzchu.
  • 4. MASA SEROWA:
    Białka ubijamy na sztywno.
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając także żółtka.
    Następnie masę łączymy z serem i mąką ziemniaczaną.
    Białka łączymy z masą delikatnie mieszając łyżką .
  • 5. Połowę masy serowej wykładamy na blat biszkopta włożony do blachy. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
    1/3 pozostałej masy czekoladowej robimy ponownie wzorki na wierzchu biszkopta.
    Pozostała polewę zostawiamy do polania ciasta.
  • 6. Drugą u mnie trochę mniejszą niż połowę masy serowej wykładamy na wierzch drugiego biszkopta.

    Wyrównujemy powierzchnię masy serowej i wstawiamy do piekarnika na 30 - 35 minut w temp 175 stopni.

    Po upieczeniu pozostawiamy na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Po wyciągnięciu i wystudzeniu polewamy 1/3 częścią polewy.
    Ja posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi.
  • 7. Chłodzimy sernik około 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować