Sernik Morelowy

0 (0 ocen)

Jest wyśmienity. Nic dodać nic ująć.

Składniki:

  • Ciasto:
    175 g masla lub margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    150g cukru
    3 jajka
    200g mąki
    75g mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka do pieczenia
    1 szczypta soli
    2 łyżki mleka
    tłuszcz do formy

    Obłożenie:
    150 g masła bądź margaryny
    100 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 jajka
    750 g chudego zmielonego białego sera
    100 g mąki kukurydzianej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1000g świeżych lub gotowanych połówek moreli
    50 g orzeszków pistacjowych
    3 łyżki konfitur do smarowania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Tłuszcz w temperaturze pokojowej utrzeć w misce z cukrem, cukrem waniliowym, jajami na pienistą masę. Mąkę ziemniaczana przesiać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, dodawać do masy, na zmianę z mlekiem,, ucierać.
    Blachę dokładnie nasmarować tłuszczem, równomiernie nałożyć ciasto.

    W tym samym czasie zmieszać wszytskie składniki na obłożenie.
    Świeże morele umyć , duszone dokładnie odsączyć.
    Mase serową rozsmarować na wstępnie upieczonym cieście, obłożyć morelami ( wypukłą stroną do dołu)
    W zagłębieniach po pestkach nasypać pistacji.


    Pieczenie:
    Piekarnik rozgrzany 175-200 stopni
    Ciasto spód 10-15 minut
    Czas pieczenia sernika 40-45 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować