Ciasto:
175 g masla lub margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
150g cukru
3 jajka
200g mąki
75g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżki mleka
tłuszcz do formy
Obłożenie:
150 g masła bądź margaryny
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
750 g chudego zmielonego białego sera
100 g mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1000g świeżych lub gotowanych połówek moreli
50 g orzeszków pistacjowych
3 łyżki konfitur do smarowania
Sernik morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Tłuszcz w temperaturze pokojowej utrzeć w misce z cukrem, cukrem waniliowym, jajami na pienistą masę. Mąkę ziemniaczana przesiać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, dodawać do masy, na zmianę z mlekiem,, ucierać.
Blachę dokładnie nasmarować tłuszczem, równomiernie nałożyć ciasto.
W tym samym czasie zmieszać wszytskie składniki na obłożenie.
Świeże morele umyć , duszone dokładnie odsączyć.
Mase serową rozsmarować na wstępnie upieczonym cieście, obłożyć morelami ( wypukłą stroną do dołu)
W zagłębieniach po pestkach nasypać pistacji.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzany 175-200 stopni
Ciasto spód 10-15 minut
Czas pieczenia sernika 40-45 minut
Komentarze