Sernik mocno kokosowy z dżemem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży. Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy minimum 28 cm)
    Spód:
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (160g; 1 szklanka = 250 ml)
    1 szczypta soli
    150g masła/margaryny
    1/2 szklanki cukru (120g)
    1 jajko
    3/4 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
    4 jajka
    2 żółtka
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    Wierzch bezowy:
    2 białka
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki wiórków kokosowych
    Dodatkowo:1 słoiczek dżemu (240g; u mnie truskawkowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik mocno kokosowy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód.
    Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
    Zimny równomiernie posmarować warstwą dżemu.
    Przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki masy (oprócz mleczka) dokładnie połączyć i na końcu powoli wlać mleko kokosowe.
    Całość ponownie wymieszać i przelać na spód z dżemem.
    Sernik piec 10 minut w 240 stopniach, a następnie 90 minut w 150.
    Przygotować kokosowy wierzch.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania dodać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.
    Bezę kokosową przełożyć na gorący sernik.
    Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i podpiec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
    Przed podaniem udekorować.
    (U mnie na wierzchu znalazły się małe beziki i wisienki kandyzowane.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować