Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży. Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu.
Sernik mocno kokosowy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Zimny równomiernie posmarować warstwą dżemu.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki masy (oprócz mleczka) dokładnie połączyć i na końcu powoli wlać mleko kokosowe.
Całość ponownie wymieszać i przelać na spód z dżemem.
Sernik piec 10 minut w 240 stopniach, a następnie 90 minut w 150.
Przygotować kokosowy wierzch.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.
Bezę kokosową przełożyć na gorący sernik.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i podpiec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekorować.
(U mnie na wierzchu znalazły się małe beziki i wisienki kandyzowane.)
Komentarze