Sernik mocno cytrynowy z kremem

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Oblany przepysznym cytrynowym kremem pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Idealny na każdą okazję.

  • 8 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki: tortownica 18 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
spód:
100g ciasteczek maślanych ( u mnie pełnoziarniste),
ok. 45-50 g masła w temperaturze pokojowej,
masa serowa:
500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
70 g masła,
3 jajka,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ok. 20 g),
ok. 100g cukru,
ok. 15g cukru ze skórką cytrynową,
łyżeczka aromatu cytrynowego,
szczypta soli,
krem cytrynowy
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
ok. 70 g cukru,
30 g masła,
1 jajko,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik mocno cytrynowy z kremem

  • 1. Spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    W tym czasie przygotowujemy masę serową.
    Żółtka oddzielany od białek.
    Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i żółtka, następnie aromat i ser. Miksujemy tylko do połączenia składników aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
  • 2. Krem cytrynowy (lemon curd):
    Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej, więc potrzebny nam garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać.
    Do garnka należy wlać trochę wody, tyle aby po nałożeniu miski, woda nie dotykała jej dna. Wodę zagotować i ustawić palnik na średnią moc.
    Sok przełożyć do metalowej miski. Dodać cukier, jajko i żółtko i delikatnie rozkłócić trzepaczką lub widelcem. Dodać masło pokrojone na kawałki.
    Na garnek nałożyć metalową miskę z przygotowanymi składnikami i całość ogrzewać, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje i powstanie jednolita masa o konsystencji budyniu (u mnie ok. 15 min.). Jeśli wolimy słodszy krem możemy dodać więcej cukru według uznania. Gotowy krem aby był gładszy można przetrzeć przez sitko.
    Lekko przestudzony krem wyłożyć na sernik, schłodzić. Najlepiej wstawić go na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cytrynaWielkanocświętana każda okazjęboże narodzenielekki i orzeźwiajacy

Komentarze

Podobne przepisy

Mocno cytrynowa babka.

Dodane przez: weronika63

Mocno cytrynowa babka

Mocno cytrynowa babka. Z podanego...

image-0q9rd5f

Dodane przez: marlena555

Ciasto mocno cytrynowe

Idealnie nadaje się na upalne dni,...

Mocno migdałowy sernik

Dodane przez: Ewelina Marcin

Mocno migdałowy sernik

Klasyczny sernik o wyrazistej migdałowej...

Sernik z kremem

Dodane przez: bietka

Sernik z kremem

Ten sernik rozpływa się w ustach.

Cytrynowy tort

Dodane przez: kada

Torcik mocno cytrynowy

Wykonany dla mojej mamy - miłośniczki...

Torcik jogurtowo śmietanowy mocno cytrynowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik jogurtowo-śmietanowy mocno cytrynowy

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.