Figi w sklepach wciąż są, ostatni to dzwonek, aby przygotować z nich coś pysznego. ja polecam małe słodkie co nieco czyli sernik miodowy z nutką imbiru z figami właśnie :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
180 gram herbatników
100 gram masła
Masa serowa:
1 kg sera białego 3 krotnie mielonego lub z wiaderka
Sernik miodowy z nutką imbiru i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia. Małą tortownicę (22-23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na pył. Do rozdrobnionych herbatników wlewamy rozpuszczone mało – mieszamy. Powstałą masę wykładamy do tortownicy i za pomocą szklanki dokładnie ubijamy ciasto i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je przez 1 minutę za pomocą miksera. Do ubitych jajek dodajemy ser biały, miód, imbir i mąkę ziemniaczaną – miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serową próbujemy jeśli jest za mało słodka dodajemy więcej miodu.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nie masę serową. Tortownicę kładziemy na kratce to pieczenia, którą kładziemy na blaszce do której wlewamy gorąco wodę. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy sernik 45-55 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z tortownicy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (warto schować je na 4-6 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc).
Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Schłodzony sernik smarujemy z wierzchu miodem (za pomocą pędzelka) i układamy na nim plasterki fig. Kroimy i serwujemy z filiżanką rozgrzewającej herbaty lub aromatyczną kawą, smacznego ; )
Komentarze