sernik miodownik z bakaliami w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 25*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    600 g mąki
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    150 g masła
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki sody
    na masę serową:
    1,5 kg twarogu
    4 jajka
    250 g masła
    1,5 szklanki cukru
    2/3 szklanki mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    na polewę:
    100 g suszonych śliwek
    100 g suszonej żurawiny
    100 g rodzynek
    1/3 szklanki wódki
    200 g czekolady deserowej
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Miodownik Desery

Sernik miodownik z bakaliami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • blaty ciasta 1. Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut.
  • masa serowa 2. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać ser, jajka i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Gotować na małym ogniu przez kilka minut mieszając cały czas najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach.
  • przekłądanie blatów 3. Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Masę serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki.
  • wykończenie 4. Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Porady

Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować