Sernik migdałowy z wiśniami i polewą czekoladową

5 (146 ocen)

Dodane do masy serowej płatki migdałów fajnie chrupią podczas jedzenia, a wiśnie zdecydowanie podkręcają smak

Składniki:

  • 50 dag tłustego niekwaśnego twarogu (użyłam wiejskiego, kupionego na targu)
    15 dag miękkiego masła
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    10 dag obranych i zmielonych migdałów
    10 dag płatków migdałowych
    20 dag wiśni we własnym soku (mogą być z kompotu)
    POLEWA:
    10 dag mlecznej czekolady
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik migdałowy z wiśniami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie dokładnie osączyć z soku.
    Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa.
    Odebrać z całości 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienić je na suchej patelni.
    Blaszkę o wymiarach 24x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termo obiegiem (170 stopni bez termo obiegu).
  • 2. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę po trochu cukru pudru i po jednym jajku.
    Nie przerywając ucierania dodać partiami ser, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
    Dodać zmielone migdały, zmiksować.
    Dosypać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką.
    Do blaszki wyłożyć około 3/4 masy, wyrównać, rozłożyć osączone wiśnie i przykryć je pozostałą masą.
    Wyrównać powierzchnię.
    Piec przez około 50-55 minut.
    Wystudzić.
  • 3. Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Wymieszać na jednolitą masę.
    Gorącą polewę rozprowadzić na powierzchni ciasta.
    Zanim zastygnie, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Porady

sernik, migdały, wiśnie, polewa czekoladowa, Wielkanoc, Boże Narodzenie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować