Sernik miętowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać małymi porcjami cukier ciągle ubijając, następnie żółtka , a następnie przesianą mąkę małymi porcjami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30-40 minut.
Masa : Landrynki stłuc na bardzo drobne kawałeczki , pyłek i zalać wrzątkiem. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukierków i odstawić do ostygnięcia.
Ser zmiksować , ubić kremówkę i połączyć z serem.
Rozpuścić w 100 ml wrzątku żelatynę , połączyć z roztopionymi landrynkami i dodać do masy , wymieszać.
Dodać kilka kropel barwnika.
Masę wylać na ostudzony biszkopt i wsadzić do lodówki . Odczekać aż masa stężeje.
Galaretki przygotować wedle przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.
Schłodzone wylać na stężone ciasto i odczekać aż galaretka stężeje.
Komentarze