Sernik miętowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszny sernik idealny na letnie upały.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód:
    160 g ciastek (Petitki)
    80g masła

    Masa serowa:
    1 kg sera
    300 ml kwaśnej śmietany
    4 jaja
    1,5 szkl. cukru
    2 łyżki mąki
    80g świeżej mięty
    50-60ml syropu miętowego

    Polewy:
    pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    2 płaskie łyżki kakaa
    6 kostek białej czekolady
    2 łyżeczki syropu miętowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka kruszymy na miałki proszek i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy ciastem spód tortownicy ( o średnicy 22cm ), dokładnie wklepując je w dno. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Mięte drobno kroimy, dodajemy do śmietany i odstawiamy, w celu uzyskania aromatu.
    Jajka, cukier i miętową śmietanę ubijamy ( najlepiej w malakserze ), dodajemy zmielony ser i ubijamy do momentu otrzymania gładkiej masy. Pod koniec dolewamy likier i dosypujemy mąkę.
    Masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy ok 70 minut w 170 stopniach C.
  • 3. Polewy:
    -polewa czekoladowa: roztapiamy razem pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru i 2 płaskie łyżki kakaa
    -polewa na wzorki: roztapiamy 6 kostek białej czekolady i dolewamy 2 łyżeczki likieru miętowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować