Sernik miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciastka kruszymy na miałki proszek i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy ciastem spód tortownicy ( o średnicy 22cm ), dokładnie wklepując je w dno. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.Masa serowa:
Mięte drobno kroimy, dodajemy do śmietany i odstawiamy, w celu uzyskania aromatu.
Jajka, cukier i miętową śmietanę ubijamy ( najlepiej w malakserze ), dodajemy zmielony ser i ubijamy do momentu otrzymania gładkiej masy. Pod koniec dolewamy likier i dosypujemy mąkę.
Masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy ok 70 minut w 170 stopniach C.
3.Polewy:
-polewa czekoladowa: roztapiamy razem pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru i 2 płaskie łyżki kakaa
-polewa na wzorki: roztapiamy 6 kostek białej czekolady i dolewamy 2 łyżeczki likieru miętowego.
Komentarze