Sernik - miętowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Ucieramy margarynę z cukrem na puch , cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy ubitą pianę,delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (32*25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem,na puch, dodajemy ser oraz budynie,dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, kremówkę ubijamy. Do masy serowej dodajemy kremówkę mieszamy, piane z białek delikatnie łączymy z serem. Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy zielony barwnik i aromat miętowy
3.Na ciasto czekoladowe wykładamy po łyżce sera białego i zielonego tworząc zebre.
4.Sernik pieczemy w temp.170 stopni ok.60-70min.
Wystudzony sernik dekorujemy według uznania.
Komentarze