Sernik - miętowa zebra

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Sernik cieszy oczy jak i podniebienie. Sernik jest delikatny, rozpływający się w ustach. Idealny na świąteczny stół lub inne rodzinne uroczystości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto czekoladowe:
    -20 dag mąki
    -10 dag cukru
    -15 dag margaryny
    -2 jajka
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao

    Masa serowa:
    -1 kg sera białego
    -8 jajek
    -0,5 l kremówki
    -2 budynie śmietankowe
    -1 szkl. cukru
    -barwnik zielony
    -aromat miętowy

    Dodatkowo:
    -polewa czekoladowa biała i ciemna
    -barwnik zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Sernik - miętowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Ucieramy margarynę z cukrem na puch , cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy ubitą pianę,delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (32*25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem,na puch, dodajemy ser oraz budynie,dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, kremówkę ubijamy. Do masy serowej dodajemy kremówkę mieszamy, piane z białek delikatnie łączymy z serem. Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy zielony barwnik i aromat miętowy
  • zebra 3. Na ciasto czekoladowe wykładamy po łyżce sera białego i zielonego tworząc zebre.
  • 4. Sernik pieczemy w temp.170 stopni ok.60-70min.
    Wystudzony sernik dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować