Sernik "Michał"

4.48 (203 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik Michał. Z cukierkami Michałkami i o ich smaku:). Sernik raczej z tych ciężkich, gdzie mamy dość po zjedzeniu małego kawałka. Naprawdę warto go upiec:).

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Sernik:
    1 kg mielonego sera
    5 jajek
    1 budyń waniliowy
    200 ml śmietany 30%
    3 łyżki kakao
    150g cukru
    8 cukierków Michałków
    100g ciastek

    Polewa:
    100g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    6 cukierków Michałków
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Michałki

Sernik "michał" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao. Na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno cukierki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • 2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy połamać by uzupełnić puste miejsca. Na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1,5h. Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 3. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, smarujemy nią górę i boki sernika. Na wierzch układamy pokruszone cukierki. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować