Sernik Michał. Z cukierkami Michałkami i o ich smaku:). Sernik raczej z tych ciężkich, gdzie mamy dość po zjedzeniu małego kawałka. Naprawdę warto go upiec:).
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Sernik:
1 kg mielonego sera
5 jajek
1 budyń waniliowy
200 ml śmietany 30%
3 łyżki kakao
150g cukru
8 cukierków Michałków
100g ciastek
Sernik "michał" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao. Na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno cukierki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
2.Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy połamać by uzupełnić puste miejsca. Na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1,5h. Studzimy w uchylonym piekarniku.
3.Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, smarujemy nią górę i boki sernika. Na wierzch układamy pokruszone cukierki. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Komentarze