Sernik mascarpone z owocami

0 (0 ocen)

Delikatny, kremowy serniczek z dodatkiem świeżych i orzeźwiających owoców to doskonały deser na letnie popołudnie.

Składniki:

  • Spód:
    130 g kakaowych herbatników
    50 g masła

    Sernik:
    500 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki budyniu waniliowego
    2 jajka

    Owoce:
    brzoskwinia
    kiwi
    truskawki
    borówki
    maliny

    Dekoracja:
    mięta
    cukier puder



    PODZIAŁ SKŁADNIKÓW NA POTRZEBY KONKURSU:
    1. Składniki podstawowe
    500 g mascarpone
    2 jajka
    Owoce:
    brzoskwinia
    kiwi
    truskawki
    borówki
    maliny
    2. Składnik podstawowy dodatkowy
    130 g kakaowych herbatników
    3. Składniki robocze
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki budyniu waniliowego
    50 g masła
    4. Dekoracja:
    mięta
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Herbaty

Sernik mascarpone z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Spód wylepić herbatnikami, uklepać i schłodzić.

    Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Wylać na schłodzone herbatniki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Serniczek pieczemy ok 50 minut. Studzimy i dekorujemy owocami, miętą oraz posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować