Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami

  • wyświetlono: 308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prawdziwie letni sernik, na kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie.

IMG_20190918_121058
  • 100min

Składniki

Duża blacha: 28/38 cm
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Szczypta soli

Masa serowa:
1,20 kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
6 dużych jaj
1 budyń śmietankowy Dr.Oetker
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
½ szklanki mleka w proszku
1 szklanka mleka 2%
10 dag miękkiego masła
10 dag startego marcepanu
1 szklanka obranej czarnej porzeczki
Porzeczkowa pianka:
½ litra śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka czarnej porzeczki
½ szklanki cukru
100 ml wody
3 listki żelatyny Dr.Oetker
90 g małych bezików

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować na gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy już łyżką.

    Masę wylewamy na kruchy spód. Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze około 20 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż całkiem ostygnie.
  • 3. Porzeczkowa pianka:
    Obrane i umyte porzeczki umieszczamy w rondlu, podlewamy małą ilością wody -100 ml, wsypujemy cukier i gotujemy aż zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na gęsty mus.
    Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy i dodajemy do gorącego musu, mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
    Studzimy, po czym wkładamy na dwie godziny do lodówki do solidnego schłodzenia, masa stężeje, ale tak ma być, następnie miksujemy ja mikserem.

    Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto, ale nie całkiem na sztywno, dodajemy masę porzeczkową, miksujemy na krem, rozkładamy na całkiem zimnym serniku.

    Posypujemy pokruszonymi bezikami.
    Chłodzimy w lodówce.

    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatotwarógmasa serowaserniksłodkościczarna porzeczkaowoceciasto z owocamiciasto kruchebezydla gościCiasto na latoPoczęstuneksernik z porzeczkami

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kokosowy z musem porzeczkowym

Dodane przez: czarrna

Sernik kokosowy z musem porzeczkowym

Lekki serniczek kokosowo-owocowy.

Beziki z Lemon Curd

Dodane przez: akrobatka22

Beziki z Lemon Curd

Słodkie bezy w połączeniu z kwaśnym...

Baba z kuleczkami z marcepanu

Dodane przez: 2milutka

Baba z kuleczkami marcepanowymi

Baba z kuleczkami marcepanowymi...

bezy

Dodane przez: jogobellaa1984

beziki

prosty sposób gdy zostają białka

Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną

Dodane przez: anemon

Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną

Połączenie orzeźwiających porzeczek...

Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

Dodane przez: 2milutka

Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

Delikatny jabłecznik na puszystym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE