Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Prawdziwie letni sernik, na kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Duża blacha: 28/38 cm
    Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    10 dag cukru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    Szczypta soli

    Masa serowa:
    1,20 kg twarogu półtłustego
    1 szklanka cukru
    6 dużych jaj
    1 budyń śmietankowy Dr.Oetker
    1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
    ½ szklanki mleka w proszku
    1 szklanka mleka 2%
    10 dag miękkiego masła
    10 dag startego marcepanu
    1 szklanka obranej czarnej porzeczki
    Porzeczkowa pianka:
    ½ litra śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 szklanka czarnej porzeczki
    ½ szklanki cukru
    100 ml wody
    3 listki żelatyny Dr.Oetker
    90 g małych bezików

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować na gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy już łyżką.

    Masę wylewamy na kruchy spód. Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze około 20 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż całkiem ostygnie.
  • 3. Porzeczkowa pianka:
    Obrane i umyte porzeczki umieszczamy w rondlu, podlewamy małą ilością wody -100 ml, wsypujemy cukier i gotujemy aż zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na gęsty mus.
    Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy i dodajemy do gorącego musu, mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
    Studzimy, po czym wkładamy na dwie godziny do lodówki do solidnego schłodzenia, masa stężeje, ale tak ma być, następnie miksujemy ja mikserem.

    Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto, ale nie całkiem na sztywno, dodajemy masę porzeczkową, miksujemy na krem, rozkładamy na całkiem zimnym serniku.

    Posypujemy pokruszonymi bezikami.
    Chłodzimy w lodówce.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować