Sernik marakuja z galaretką pieczony z kremówki i serka mascarpone

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Skromnie przyznam, że jestem dumna z tego sernika, gdyż naprawdę smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy, a jednocześnie idealnie zwarty. Czekoladowy spód, śmietankowa masa z nutą marakui oraz galaretka - wszystko to świetnie ze sobą współgra tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22 cm)
    Masa:
    250 serka mascarpone
    400g śmietany 30%
    1/2 szklanki pulpy z marakui (1 szklanka = 250 ml)
    1/3 szklanki cukru
    4 jajka
    1 budyń waniliowy/śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
    Spód:
    250g kruchych ciastek w czekoladzie
    50g masła/margaryny
    Wierzch:
    1 galaretka na 375 ml (u mnie smak cytryny i limonki) (*)
    150 ml wody
    225 ml pulpy z marakui
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik marakuja z galaretką pieczony z kremówki i serka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód.
    Ciastka rozdrobnić i wymieszać w malakserze z miękkim lub roztopionym masłem/margaryną.
    Całość równomiernie wklepać w dno tortownicy.
    Przygotować masę serową.
    Pulpę z marakui odcedzić z pestek, a następnie wszystkie składniki masy dokładnie połączyć na jednolitą konsystencję.
    (Całość miksować jedynie do połączenia się składników.)
    Masę przelać na ciasteczkowy spód.
    Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzony przy uchylonych drzwiczkach piekarnika wstawić do lodówki.
    Przygotować wierzch.
    Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek.
    Całość przelać na wierzch ciasta.
    Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki.

Porady

(*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody i dodać 300 ml pulpy. Ewentualnie użyć połowę galaretki i zastosować proporcje - 90 ml wody oraz 160 ml pulpy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marakuja Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować