500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub ser z wiaderka
100ml śmietany 30%
90g erytrtolu lub cukru
60g suszonego mango
5 łyżek żelatyny
Około 20szt. biszkoptów savoiardi
300g pulpy z mango (można zblendować mrożone /świeże mango)
15 łyżek wody
Dodatkowo do dekoracji
3 suszone mango
100ml śmietany 30%
1-2 łyżeczki cukru pudru
1.1.Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowe zamoczonych (moczy je dosłownie chwilę bo szybko miękną) w 3 łyżkach pulpy mango i 3 łyżkach wody biszkopty.
2.Żelatynę zalać 12 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać i odstawić do lekkiego przestudzenia (ale musi być cały czas płynna)
3. Do misy blendera wrzucić twaróg, słodzidło, suszone mango pokrojone w malutką kosteczkę, pulpę mango, śmietanę i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Pod sam koniec wymieszać kilka łyżek masy serowej z przestudzoną żelatyną, a następnie przelać ją do całej masy serowej i miksować jeszcze przez 3 minuty.
4. Połowę przygotowanej masy na sernik przelać na biszkopty, następnie ponownie rozłożyć na to ostatnią część namoczonych biszkoptów i zalać całość pozostałą masą serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5.Serniczek udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem i pokrojonym suszonym mango. Smacznego ❤
Komentarze