Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ser z malinami i kwaśną galaretką cytrynową na zimno z pewnością zachwyci każdego!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód
    -150 g daktyli
    -100 g płatków jaglanych
    masa serowa
    -750 g twarogu (ja zmieliłam sama twaróg chudy)
    -100 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
    -2 łyżki soku z cytryny
    -4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody
    -260 g śmietanki 30%
    -400 g malin
    -pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle jak suszone zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godz., po czym przecedzamy. Jeśli świeże od razu wrzucamy je do miksera z płatkami jaglanymi (suchymi) i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i powstałą masą wykładamy spód.
    2. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połowę śmietanki ubijamy i dodajemy do połowy masy twarogowej.
    3. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml wody. Ostudzoną wlewamy na koniec do masy, miksujemy i powstałą białą masę wylewamy na spód. Wstawiamy do polówki do stężenia.(ok 40 min)
    4. Pod koniec tego czasu powtarzamy proces ze śmietanką i żelatyną, dodatkowo dodając maliny. Powstałą masę wylewamy na biały spód i ponownie do lodówki do stężenia masy.
    5. Przygotowujemy galaretkę (ja dałam pół opakowania), odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na sztywny spód. Wstawiamy do lodówki na parę godz.

Porady

Składniki na formę 14 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Maliny Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować