Ser z malinami i kwaśną galaretką cytrynową na zimno z pewnością zachwyci każdego!
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód
-150 g daktyli
-100 g płatków jaglanych
masa serowa
-750 g twarogu (ja zmieliłam sama twaróg chudy)
-100 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
-2 łyżki soku z cytryny
-4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody
-260 g śmietanki 30%
-400 g malin
-pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody
Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle jak suszone zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godz., po czym przecedzamy. Jeśli świeże od razu wrzucamy je do miksera z płatkami jaglanymi (suchymi) i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i powstałą masą wykładamy spód.
2. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połowę śmietanki ubijamy i dodajemy do połowy masy twarogowej.
3. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml wody. Ostudzoną wlewamy na koniec do masy, miksujemy i powstałą białą masę wylewamy na spód. Wstawiamy do polówki do stężenia.(ok 40 min)
4. Pod koniec tego czasu powtarzamy proces ze śmietanką i żelatyną, dodatkowo dodając maliny. Powstałą masę wylewamy na biały spód i ponownie do lodówki do stężenia masy.
5. Przygotowujemy galaretkę (ja dałam pół opakowania), odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na sztywny spód. Wstawiamy do lodówki na parę godz.
Komentarze