SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI i KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

jesienne ciasto ze śliwkami w innej wersji

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • śliwki około 10 sztuk


    ciasto:
    225 g mąki
    125 g masła
    1 jajko
    60 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa serowa:
    400 g sera
    150 g maku
    2 jajka
    100 g śmietany
    150 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    kruszonka:
    125 g mąki
    75 g cukru
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto ze śliwkami Desery

Sernik makowy ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki.

    masa serowa:
    Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę, ser będzie się wybrzuszał i pękał z wierzchu)
    Masę przelewamy na ciasto.

    Na niej układamy połówki śliwek.

    Śliwki posypujemy kruszonką.

    kruszonka:
    Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!)

    Ciasto posypane kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować