Sernik makowy ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki.
masa serowa:
Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę, ser będzie się wybrzuszał i pękał z wierzchu)
Masę przelewamy na ciasto.
Na niej układamy połówki śliwek.
Śliwki posypujemy kruszonką.
kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!)
Ciasto posypane kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Komentarze