Sernik Limonka&Liczi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik Limonka&Liczi to mój autorski pomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    15 dag wafelków o smaku limonki
    2 galaretki cytrynowe

    Masa serowa:
    1/2 kg kremowego twarożku
    1 kubeczek jogurtu greckiego- 18 dag
    300 ml śmietany kremowej 30%
    1 puszka liczi
    1 łyżka soku z limonki
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe białe
    plasterki świeżej limonki
    bita śmietana
    owoce liczi
    ażurki z deserowej czekolady
    liście świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik limonka&liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód 1. Spód:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
    Wafelki pokruszyć, tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą , wsypać okruchy tak aby przykryły dno.
  • z galaretką 2. Zalać tężejącą galaretką wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Masa serowa:
    Żelatynę wsypać do kubeczka zalać sokiem z liczi tak aby pokryła żelatynę, zostawić chwilę do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.


  • Miksujemy masę 4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem,dodając w trakcie miksowania cukier puder, stopniowo dodawać po łyżce twarożek oraz jogurt,sok z limonki aż do połączenia, następnie cienkim strumieniem wlewać płynną żelatynę, należy robić to ostrożnie aby masa się nie zważyła.

  • Mieszamy z Liczi 5. Na koniec dodać pokrojone w kostkę owoce liczi osączone wcześniej na sicie, wymieszać całość delikatnie łyżką, wylać masę na stężały spód z wafelków, wyrównać wierzch łyżką maczaną w zimnej wodzie, posypać grubo wiórkami
    kokosowymi. Udekorować.Chłodzić całą noc w lodówce.
    Smacznego!

Porady

Zalewając pokruszone wafelki galaretka ma być już dobrze tężejąca nie płynna dzięki temu wafelki pozostaną chrupiące w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować