Sernik Latte

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Jeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich.Sernik jest puszysty. Polecam dla kawoszy i nie tylko.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • I masa serowa:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
    0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku)
    100 ml śmietanki 30%

    II masa serowa:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
    0,5 kg twarogu
    100 ml śmietanki 30%
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo:
    250 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    orzechy laskowe
    kakao
    starta czekolada

    tortownica 24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy

Sernik latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki tj. jajka i twaróg muszą mieć pokojową temperaturę.
  • I masa serowa 2. Przygotowujemy I masę serową:
    Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie dodajemy kolejno jajka. Na samym końcu wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy. Piekarnik nastawiamy przed rozpoczęciem przygotowywania masy- nagrzewamy do 175 *C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). I masę wylewamy na tortownice i pieczemy przez 15-20 minut.
  • 3. II masa serowa:
    W garnku rozgrzewamy śmietankę i wsypujemy kawę (tak żeby się rozpuściła). Studzimy. Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie kolejno dodajemy jajka delikatnie mieszając. Ostatnim etapem jest dodanie do masy przygotowanej śmietanki z kawą.

    II masę wlewamy na pierwszą (tą która się piecze) i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175*C.
  • 4. Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 120 *C i pieczemy przez 1 godzinę 35 minut. Po upieczeniu delikatnie otwieramy drzwiczki piekarnika, po paru minutach przysuwamy tortownicę bliżej drzwiczek i w końcu wyjmujemy nasz sernik i studzimy na blacie. gdy sernik ostygnie całkowicie możemy zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki na 12 godzin.
  • 5. Do dekoracji :
    W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy do niej cukier puder i żelatynę. Śmietankę nakładamy na sernik, układamy orzechy, posypujemy kakao lub cynamonem i wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować