sernik łasucha

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

moja córcia uwielbia serniki.to pierwsze ciasto które sama wymyśliłam.szkoda czasu na mielenie sera więc proponuje taki z wiaderka świetny jest do pieczenia a poza tym można kupić smakowe np.waniliowy.po upieczeniu sernik jest wilgotny.naprawdę polecam.moja córcia to wymagający krytyk kulinarny:-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny,2 żółtka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,10 dag cukru pudru.

    masa serowa;1.5 twarogu z wiaderka(może być waniliowy lub pomarańczowy),3 jajka,6 żółtek,1.5 szklanki cukru,0.5 szklanki oleju,2 szklanki mleka,3 budynie śmietankowe,puszka brzoskwiń.

    dodatkowo:polewa czekoladowa,kandyzowana skórka pomarańczowa,ewentualnie cukier puder do posypania.

Sernik łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.składniki na ciasto zagniatamy. wkładamy do wyłożonej pergaminem formy( 26 cm na 40 cm )
    masa serowa;jajka i żółtka ucieramy z cukrem . wlewamy mleko i olej , wsypujemy budynie.miksujemy i dodajemy twaróg.masę wylewamy na ciasto i posypujemy brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.pieczemy ok.70 min. w temp. 180 stopni.(wierzch sernika powinien być ładnie brązowy)
    dobrze wystudzony sernik polewamy wcześnie zrobioną polewą i posypujemy kandyzowaną skórką lub jak kto lubi ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

ja wylepiam ciastem dokładnie całą blachę również boki.ponieważ masa serowa jest dość rzadka.jeśli pieczemy w mniejszej blaszce niż podałam powinna być głęboka bo masy wyjdzie dużo.najlepiej zostawić sernik do wystudzenia na całą noc i rano udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy