Sernik łaciaty z galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: do mąki dodać żółtka, posiekane masło, cukier, kakao i śmietanę. Wymieszać na gładkie ciasto i chłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie schłodzonym ciastem wylepić dno formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w 180 st.
2.Masa serowa: masło utrzeć na puch, dodając cukier, a następnie po jednym jajku. Do puszystej, ubitej masy dodawać łyżkami ser i budyń. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Na dno upieczonego kruchego ciasta wykładać łyżkami naprzemiennie masę śmietankową i czekoladową, aż do wyczerpania masy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec 60 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.
3.Na patelnię przelać kompot z gruszek (ok.3 szklanki), zagotować. Dodać galaretki gruszkowe, wymieszać. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i maliny (mrożonych nie rozmrażać). Odstawić do lekkiego stężenia. Na zimny sernik wylać stężałą galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na min.2-3 godz. Smacznego!
Komentarze