Sernik łaciaty z białym makiem, kajmakiem i bakaliami

2.63 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszny, wielosmakowy sernik, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Połączenie masy serowej i czekoladowej z masą makową z białym makiem o smaku marcepanu. Całość na kakaowym, kruchym spodzie z dużą ilością bakali, stanowi prawdziwą poezję smaków :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód: 1,1/3 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    120 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany

    masa serowa: 1 kg sera na serniki (u mnie z wiaderka)
    400 g masy makowej z białego maku o smaku marcepanu
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 białko (z kruchego ciasta)
    100 g masła
    3-4 łyżki kakao
    2 łyżki posiekanych migdałów
    2 łyżki rodzynek
    1 budyń śmietankowy (60g)
    kilka kropel aromatu migdałowego
    kilka kropel aromatu pomarańczowego

    ponadto: 400 g masy krówkowej
    100g posiekanych migdałów
Wystaw ocenę:

2.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik łaciaty z białym makiem, kajmakiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę przesiej z kakao i cukrem. Dodaj posiekane masło, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie wylep nim spód foremki o wym.24/24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę, pod koniec dodając po jednym żółtku. Następnie łyżkami dodawaj ser, proszek budyniowy i aromat pomarańczowy. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z pięciu białek. Masę podziel na dwie równe części. Jedną połącz z kakao, drugą pozostaw białą. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, osącz i oprósz łyżką mąki. Masę makową przełóż do miski, połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami, aromatem migdałowym i ubitą na sztywno pianą z jednego białka.
  • 3. Na spód podpieczonego, kruchego ciasta wykładaj naprzemiennie białą i kakaową masę serową oraz masę makową. Tak przygotowany sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz sernik ok.60-70 minut. Ostudź. Wystudzony sernik posmaruj podgrzaną masą kajmakową i posyp posiekanymi migdałami. Wstaw do lodówki na min.2 godz.(a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować