Sernik Księżniczki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Serniki to chyba najbardziej lubiane ciasta w naszej rodzinie :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    kg sera (zmielonego)
    7 jajek
    budyń śmietankowy (proszek)
    cukier do smaku (ok 200-300g)
    250ml kremówki
    2 galaretki czerwone
    szklanka wody

Sernik księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem (ok 200g, później można dosłodzić) i żółtkami, aż otrzymamy puszystą masę. Dodawać po łyżce ser, potem budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i piec godzinę w 180st. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Gdy zacznie stężeć wlać ostrożnie do mocno ubitej kremówki. Wyłożyć na sernik. Schłodzić. Drugą galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż to podane na opakowaniu i wlać do szerszego i niskiego pojemnika, np na talerz. Wierzch udekorować pokrojoną galaretką.

Komentarze

Podobne przepisy