Sernik książęcy

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Sernik delikatny niczym puszek, wprost rozpływający się w ustach, w połączeniu z kruchym spodem stanowi duet idealny. Przypadł do gustu całej mojej rodzinie.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    -2,5 szklanki mąki
    -200 g masła
    -2 jaja
    -5 łyżek cukru
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli (na czubku noża)

    Masa serowa:
    -ok. 1,3 twarogu TRZYKROTNIE zmielonego
    -1,5 szklanki cukru
    -2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    -1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
    -1 szklanka letniego mleka
    -6 jaj (oddzielone żółtka od białek)
    -250 g masła
    -1 szklanka rodzynek (obtoczonych w mące)

    Wierzch:
    -100 g cukru pudru
    -4-5 łyżek gorącej wody
    -ok. 1,5 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik książęcy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy przez sito na blat lub stolnicę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopiec, wbijamy jaja i zagniatamy jednolite ciasto.
  • 2. Blaszkę 24x40 cm wykładamy papierem do pieczenia (Iub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy spód. Spód ciasta zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. Przygotowujemy masę: masło dokładnie miksujemy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser oraz budyń, dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, lekko mieszamy, dodajemy ubitą sztywną pianę z białek oraz rodzynki i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Masę wylewamy równomiernie na zapieczony spód. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 40 minut, aby nie opadł. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy aż całkiem wystygnie.
  • 4. Cukier puder mieszamy z wodą (lukier ma być rzadki). Za pomocą pędzelka wierzch sernika smarujemy lukrem. Wysypujemy skórką pomarańczową lekko ją dociskając aby się przykleiła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować