Sernik delikatny niczym puszek, wprost rozpływający się w ustach, w połączeniu z kruchym spodem stanowi duet idealny. Przypadł do gustu całej mojej rodzinie.
2 godz. 40 min
Składniki:
Kruchy spód:
-2,5 szklanki mąki
-200 g masła
-2 jaja
-5 łyżek cukru
-1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli (na czubku noża)
Masa serowa:
-ok. 1,3 twarogu TRZYKROTNIE zmielonego
-1,5 szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
-1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
-1 szklanka letniego mleka
-6 jaj (oddzielone żółtka od białek)
-250 g masła
-1 szklanka rodzynek (obtoczonych w mące)
Wierzch:
-100 g cukru pudru
-4-5 łyżek gorącej wody
-ok. 1,5 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Sernik książęcy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy przez sito na blat lub stolnicę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopiec, wbijamy jaja i zagniatamy jednolite ciasto.
2.Blaszkę 24x40 cm wykładamy papierem do pieczenia (Iub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy spód. Spód ciasta zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.Przygotowujemy masę: masło dokładnie miksujemy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser oraz budyń, dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, lekko mieszamy, dodajemy ubitą sztywną pianę z białek oraz rodzynki i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Masę wylewamy równomiernie na zapieczony spód. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 40 minut, aby nie opadł. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy aż całkiem wystygnie.
4.Cukier puder mieszamy z wodą (lukier ma być rzadki). Za pomocą pędzelka wierzch sernika smarujemy lukrem. Wysypujemy skórką pomarańczową lekko ją dociskając aby się przykleiła.
Komentarze