Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno, na biszkopcie z czekoladą. Sernik z masą Kajmakową i czekoladkami. Sernik wyszedł bardzo dobry.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczanej
    -50 g czekolady z orzechami
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -2 łyżki nutelli
    -trochę gorącej wody

    MASA SEROWO-KAJMAKOWA
    -1 kg. sera z wiaderka
    -700 ml śmietanki 30 %
    -510 g masy Kajmakowej
    -40 g. żelatyny
    -ok. 200 ml wody
    -10 szt. cukierków w czekoladzie Grześków

    CIASTKA:
    -36 szt. herbatników maślanych

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. mlecznej czekolady
    -ok. 150 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie 1. biszkopt- Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Dodać tartą czekoladę i delikatnie wymieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
  • Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie 2. Najpierw zdrapać wierzchnią skórkę z biszkoptu. Można ją jeszcze drobniej rozdrobnić, będzie potrzebna na koniec. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej.
  • Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie 3. nasączenie- Nutellę rozrzedzić gorącą wodą i nasączyć biszkopt.
  • Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie 4. masa- Najpierw pokroić cukierki w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać łopatką cukierki i krem wylać do blaszki i rozsmarować.
  • Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie 5. ciastka- Herbatnikami przykryć masę serową i ciasto schłodzić.
  • Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie 6. polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego i polać ciasto i rozsmarować
  • Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie 7. Rozsypać kruszonką ze zdrapanego biszkoptu. Ciasto ponownie schłodzić. Kroić ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować