Sernik na zimno, na biszkopcie z czekoladą. Sernik z masą Kajmakową i czekoladkami. Sernik wyszedł bardzo dobry.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
-5 jajek
-150 g cukru
-80 g mąki tortowej
-80 g mąki ziemniaczanej
-50 g czekolady z orzechami
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-2 łyżki nutelli
-trochę gorącej wody
MASA SEROWO-KAJMAKOWA
-1 kg. sera z wiaderka
-700 ml śmietanki 30 %
-510 g masy Kajmakowej
-40 g. żelatyny
-ok. 200 ml wody
-10 szt. cukierków w czekoladzie Grześków
Sernik krówkowy na zimno, na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Dodać tartą czekoladę i delikatnie wymieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
2.Najpierw zdrapać wierzchnią skórkę z biszkoptu. Można ją jeszcze drobniej rozdrobnić, będzie potrzebna na koniec. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej.
3.nasączenie- Nutellę rozrzedzić gorącą wodą i nasączyć biszkopt.
4.masa- Najpierw pokroić cukierki w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać łopatką cukierki i krem wylać do blaszki i rozsmarować.
5.ciastka- Herbatnikami przykryć masę serową i ciasto schłodzić.
6.polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego i polać ciasto i rozsmarować
7.Rozsypać kruszonką ze zdrapanego biszkoptu. Ciasto ponownie schłodzić. Kroić ciepłym nożem.
Komentarze