Sernik krówkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik krówkowy dla każdego łasucha jest jak spełnienie marzeń wilgotny, umiarkowanie słodki,pyszny, a do tego z ciekawym połączeniem składników to taka moja mała wariacja na pożegnane starego roku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :

    1,5 - 2 szkl. mąki
    1/3 szkl. cukru pudru
    1/2 szkl. tartych orzechów (ja użyłam laskowych)
    120g masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa :

    1 kg sera twarogowego
    5 jajek
    1/3 szkl cukru pudru (można dać więcej)
    250g krówek
    1/2 - 3/4 szkl mleka
    cukier waniliowy (opcjonalnie)

    Polewa :

    150g krówek
    4 łyżki mleka
    posypka o smaku karmelu lub inna ulubiona

    Dodatkowo :

    klasyczna tortownica bądź foremka o wymiarach ok. 25x30cm
    tłuszcz do tortownicy/formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Cukierki Krówki

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy orzechy, kakao i cukier.
    Sypki składniki mieszamy, dodajemy przestudzone masło.
    Zagniatamy ciasto.
    Gdy ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką, a jak nie chce się lepić możemy dodać trochę masła.
    Przygotowanym ciastem wylepiamy natłuszczone dno i boki tortownicy lekko ugniatając.
  • 2. Krówki umieszczamy w rondelku na małym ogniu, podlewamy kilkoma łyżkami mleka.
    Roztapiamy i studzimy masę (masę trzeba miesza ć, aby się nie przypaliła).
    Ser przepuszczamy przez maszynkę 2-3 razy (można kupić ser już mielony).
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Stopniowo ciągle ucierając dodajemy ser, przestudzoną masę z krówek oraz mleko.
    Miksujemy do połączenia się składników.
    Masę wykładamy na ciasto.
  • 3. Pieczemy 55-65 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C.
    Gdy wierzch sernika zacznie się szybko przypiekać ciasto przykrywamy np. papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu sernik studzimy.
  • 4. Krówki umieszczamy w rondelku na małym ogniu.
    Podlewamy mlekiem, mieszamy aż się rozpuszczą.
    Gotową polewę delikatnie przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta.
    Całość posypujemy posypką.
    Odstawiamy do stężenia polewy i zjadamy ze smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować