Sernik krówkowy dla każdego łasucha jest jak spełnienie marzeń wilgotny, umiarkowanie słodki,pyszny, a do tego z ciekawym połączeniem składników to taka moja mała wariacja na pożegnane starego roku.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto :
1,5 - 2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. tartych orzechów (ja użyłam laskowych)
120g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy orzechy, kakao i cukier.
Sypki składniki mieszamy, dodajemy przestudzone masło.
Zagniatamy ciasto.
Gdy ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką, a jak nie chce się lepić możemy dodać trochę masła.
Przygotowanym ciastem wylepiamy natłuszczone dno i boki tortownicy lekko ugniatając.
2.Krówki umieszczamy w rondelku na małym ogniu, podlewamy kilkoma łyżkami mleka.
Roztapiamy i studzimy masę (masę trzeba miesza ć, aby się nie przypaliła).
Ser przepuszczamy przez maszynkę 2-3 razy (można kupić ser już mielony).
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo ciągle ucierając dodajemy ser, przestudzoną masę z krówek oraz mleko.
Miksujemy do połączenia się składników.
Masę wykładamy na ciasto.
3.Pieczemy 55-65 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C.
Gdy wierzch sernika zacznie się szybko przypiekać ciasto przykrywamy np. papierem do pieczenia.
Po upieczeniu sernik studzimy.
4.Krówki umieszczamy w rondelku na małym ogniu.
Podlewamy mlekiem, mieszamy aż się rozpuszczą.
Gotową polewę delikatnie przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta.
Całość posypujemy posypką.
Odstawiamy do stężenia polewy i zjadamy ze smakiem.
Komentarze