Sernik wychodzi aksamitny i dość słodki. Moja rodzina była nim zachwycona
1 godz. 30 min
Składniki:
Porcja na tortownicę o średnicy 26 cm
Spód:
200 g herbatników
50 g masła
Masa serowa:
1 kg sera
7 jaj
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml kremówki
cukier waniliowy
300 g masy krówkowej ( dałam o smaku truflowym z alkoholem- wyszedł fajny smak)
Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrobnić mikserem na piasek (ja rozwałkowałam w woreczku) i wymieszać ze stopionym masłem. Blaszkę wysmarować, wysypać kaszą manną i wyłożyć herbatniki. Lekko ubić. Schłodzić w lodówce ok pół godziny.
2.Jajka z cukrem pudrem utzreć na biało, dodawac po łyżce sera, cukier waniliowy, lekko podgrzaną mase krówkową, miksować. Dodać kremówkę i wymieszać delikatnie. Przelać do blaszki i piec w 180*C około 90 minut.
Porady
Sernik można polać polewą lub posmarowac bitą śmietaną
Komentarze