Sernik krówkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki prosty a taki efektowny i przepyszny.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kilogram twarogu śmietankowego wiejskiego 3 krotnie mielonego
    1 puszka masy krówkowej
    2 łyżki cukru kokosowego
    4 duże jajka ( ja miałam podwójne)
    1,5 paczki budyniu śmietankowego
    300 gramów jogurtu naturalnego (rzadkiego)
    Około 15 biszkoptów
    Sezamki

    Masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ukręcam z cukrem na puch. Gdy masa jest jasna i delikatna, dodaję partiami twaróg. Robię to bardzo delikatnie. W jogurcie rozprowadzam budyń śmietankowy, łączę z masą, dokładnie mieszam by nie było grudek.
  • 2. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Ostrożnie przelewam masę sernikową-jest dość rzadka. Z wierzchu kładę łyżką masę krówkową. Sernik piekę przez 65-70 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika kładę -tradycyjnie, naczynie do zapiekania wypełnione wodą, dzięki temu sernik jest delikatny i nie pęka.
  • 3. Studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach, po około 25 minutach rozprowadzam po wierzchu masę krówkową. Ciasto dekoruję sezamkami.
    Do czasu podania trzymam w lodówce, najlepszy jest następnego dnia.

Porady

. Na spód nie polecam herbatników, ani kruchego ciasta. Sernik przed pieczeniem jest dość płynny,a biszkopty wchłoną nadmiar wilgoci. Kruchy spód spektakularnie rozmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować