Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ukręcam z cukrem na puch. Gdy masa jest jasna i delikatna, dodaję partiami twaróg. Robię to bardzo delikatnie. W jogurcie rozprowadzam budyń śmietankowy, łączę z masą, dokładnie mieszam by nie było grudek.
2.Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Ostrożnie przelewam masę sernikową-jest dość rzadka. Z wierzchu kładę łyżką masę krówkową. Sernik piekę przez 65-70 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika kładę -tradycyjnie, naczynie do zapiekania wypełnione wodą, dzięki temu sernik jest delikatny i nie pęka.
3.Studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach, po około 25 minutach rozprowadzam po wierzchu masę krówkową. Ciasto dekoruję sezamkami.
Do czasu podania trzymam w lodówce, najlepszy jest następnego dnia.
Porady
. Na spód nie polecam herbatników, ani kruchego ciasta. Sernik przed pieczeniem jest dość płynny,a biszkopty wchłoną nadmiar wilgoci. Kruchy spód spektakularnie rozmięknie.
Komentarze