Sernik krówkowo-orzeszkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Bardzo lubię serniki w każdej wersji. Tym razem zrobiłam sernik z orzeszkami ziemnymi i masą krówkową - całość wyszła doskonała, smaki idealnie się komponują i uzupełniają i z pewnością zaspokoją kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych ;) Ciasto bardzo posmakowało moim domownikom :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    SPÓD CIASTECZKOWY
    250 g herbatników zbożowych
    70 g masła
    1 łyżka masła orzechowego

    1 kg twarogu sernikowego
    4 jajka
    200 g śmietanki 30%
    130 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
    70 g masła orzechowego

    POLEWA
    400 g masy krówkowej orzechowej
    100 g śmietanki 30%

    100 g orzeszków ziemnych solonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Orzeszki

Sernik krówkowo-orzeszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym.
  • 2. Do ciasteczek wlewamy masło oraz dodajemy masło orzechowe i wszystko mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń oraz masło orzechowe. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie).
  • 4. Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika.
  • 5. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 50 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 6. Masę krówkową razem ze śmietanką przekładamy do garnka i chwilę podgrzewamy do połączenia składników, studzimy a następnie polewamy po wystudzonym serniku.
  • 7. Orzeszki delikatnie rozbijamy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi sernik.
  • 8. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzeszki ziemne Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować