sernik - krówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

ciekawostka jak powstają łatki :masa serowa jest cięższa od ciasta i w trakcie pieczenia spada na dół wypychając ciasto w górę.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    margaryna 3/4 kostki
    cukier 1/2 szklanki
    jaja 3 sztuki
    kakao 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    mąka 1 szklanka
    masa serowa:
    twaróg 700 gram
    cukier 1/2 szklanki
    jaja 3 szt
    olej 1/2 szklanki
    cukier wanilinowy 1 opak
    budyń waniliowy 1 opak.

Sernik - krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    w rondelku rozpuszczam margarynę z cukrem, dodaję kakao.
    odstawiam do ostygnięcia.
    mikserem ubijam jajka ,dodaję małymi porcjami ostudzoną masę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia ,miksuję do połączenia się składników.
    masa twarogowa:
    jajka ubijam mikserem z cukrami
    twaróg ( w kostkach)przekładam do miski dodaję zmiksowane jaja ,cienkim strumieniem wlewam olej ,dodaję budyń chwilę miksuję.
    blaszkę prostokątną wykładam papierem do pieczenia, na spód wlewam ciasto ,a na ciasto masę twarogową .
    piekę w temp.180 stopni 1 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy