Sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczny, pyszny wypiek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na blaszkę 25x35cm)

    CIASTO:

    250 g mąki pszennej
    120g masła
    90g cukru
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao


    MASA SEROWA:

    1,2kg twarogu
    250g miękkiego masła
    6 jajek + białko z ciasta
    1 szklanka cukru
    1 duży budyń (64g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do formy "mokrego piachu", następnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę - ciasto ma zamarznąć prawie "na kamień".
  • 2. MASA SEROWA:
    Twaróg przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg i budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy serowej.

    Spód formy i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku. Ciasto nie rośnie dużo i bardzo nie opada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować