SERNIK KRÓLEWSKI

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

IDEALNY NA WIELKANOC :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • przepis na DUŻĄ blachę
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 cukier z prawdziwą wanilią KOTANYI
    3 łyżki ciemnego kakao

    Masa serowa:
    1,5 kg twarogu
    200 g masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier z prawdziwą wanilią KOTANYI
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    _______________________________________________________
    przepis na keksówkę 11cm x 30cm
    Ciasto:
    1 szklanka mąki
    125 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    2 łyżki Kakao WAWEL

    Masa serowa:
    3 kostki twarogu półtłustego
    100 g masła
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    1/2 budyniu śmietankowego bez cukru
    1/2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść na jednolitą masę, uformować z niego wałeczki, owinąć folią spożywczą i zamrozić.
  • 2. Ser zmielić 2 razy. Białka oddzielić od żółtek, masło rozpuścić. Białka lekko ubić mikserem – do lekkiego spienienia, ale nie na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i ubijać przez chwilę – do rozpuszczenia się cukru. Dodać budyń wymieszany z mąką pszenną i stopiony, ostudzony tłuszcz. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać połowę twarogu, krótko zmiksować i dopiero dodać drugą część sera. Zmiksować na wysokich obrotach tylko do chwili, aż masa będzie jednolita.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce (grube oczka) 1/2 ciasta, na starte ciasto wyłożyć delikatnie masę serową, wyrównać. Przykryć drugą połową startego ciasta.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić sernik i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec.
    DUŻĄ BLASZKĘ pieczemy ok. 90 minut
    MAŁĄ BLASZKĘ pieczemy ok. 45 minut

Porady

Ciasto na sernik można swobodnie zrobić dzień wcześniej - by nie czekać aż się dobrze zmrozi. Ja np. ciasto zagniatam wieczorem, wkłądam do zamrażarki, a rano piekę sernik :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować