Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagnieść na jednolitą masę, uformować z niego wałeczki, owinąć folią spożywczą i zamrozić.
2.Ser zmielić 2 razy. Białka oddzielić od żółtek, masło rozpuścić. Białka lekko ubić mikserem – do lekkiego spienienia, ale nie na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i ubijać przez chwilę – do rozpuszczenia się cukru. Dodać budyń wymieszany z mąką pszenną i stopiony, ostudzony tłuszcz. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać połowę twarogu, krótko zmiksować i dopiero dodać drugą część sera. Zmiksować na wysokich obrotach tylko do chwili, aż masa będzie jednolita.
3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce (grube oczka) 1/2 ciasta, na starte ciasto wyłożyć delikatnie masę serową, wyrównać. Przykryć drugą połową startego ciasta.
4.Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić sernik i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec.
DUŻĄ BLASZKĘ pieczemy ok. 90 minut
MAŁĄ BLASZKĘ pieczemy ok. 45 minut
Porady
Ciasto na sernik można swobodnie zrobić dzień wcześniej - by nie czekać aż się dobrze zmrozi. Ja np. ciasto zagniatam wieczorem, wkłądam do zamrażarki, a rano piekę sernik :)
Komentarze