Sernik królewski

4.5 (179 ocen)

Tradycyjny i wyjątkowo apetyczny sernik - mój faworyt!

Składniki:

  • Ciasto:

    70g masła
    80g cukru
    70g czarnej czekolady
    1 jajko
    80g mąki pszennej
    5g proszku do pieczenia
    80g orzechów migdałowych


    Masa serowa:

    950g mielonego białego sera
    3 jajka
    2 żółtka
    60g mąki ziemniaczanej
    200g cukru
    70g śmietany
    70g rodzynki
    60g cukru wanilinowego

    Dodatkowo:

    2 białka
    120g cukru
    20g mąki ziemniaczanej
    płatki migdałowe (orzechy włoskie)
    dżem (malinowy, morelowy)

    Oraz:

    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki lub inne ulubione suszone owoce (ja dziś wybrałam kumkwat) umyj gorącą wodą i pokrój na drobne kawałki.
  • 2. Przygotuj formę 24-26 cm i wyściel papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem i posyp mąką.
  • 3. Do rondelka dodaj czekoladę, masło i cukier tak aby produkty się roztopiły. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Kiedy masa czekoladowa lekko ostygnie dodaj jedno jajko cały czas mieszając, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Cały czas mieszaj. Masę wyłóż do foremki i wyrównaj drewnianą łopatka. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 8-9 min.
  • 4. Masa serowa: do sera dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj. Dodawaj po jednym jajku, żółtka, śmietanę, cały czas mieszając tak aby powstała jednolita masa. Serową masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto, wyrównaj i posyp na wierzch drobno pokrojone rodzynki (suszone owoce). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz temp. do 120 i piecz przez kolejne 60 min.
  • 5. Ok. przed końcem pieczenia przygotuj bezę - ubij białka przy pomocy miksera, powoli dodając cukier i szczyptę soli. Ubij na sztywną masę, a przed samym końcem ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  • 6. Wyjmij sernik z piekarnika i wykładamy kolejno: dżem (ja wykorzystałam malinowy), ubite białka i posyp płatkami migdałowymi lub połówkami orzechów włoskich. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i piecz 30 min. (w temp. 120 stopni), po tym czasie zmniejsz do 100 stopni i piecz kolejne 30-40 minut. Wyjmij sernik z piekarnika do ostygnięcia - wstaw do lodówki na noc lub odczekaj 8 godzin przed degustacją.

Porady

Wszystkie składniki oprócz białek na baze powinny być pokojowej temperatury.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować