Sernik królewski

  • wyświetlono: 1488 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny i wyjątkowo apetyczny sernik - mój faworyt!

nataliakielek

Składniki

Ciasto:

70g masła
80g cukru
70g czarnej czekolady
1 jajko
80g mąki pszennej
5g proszku do pieczenia
80g orzechów migdałowych


Masa serowa:

950g mielonego białego sera
3 jajka
2 żółtka
60g mąki ziemniaczanej
200g cukru
70g śmietany
70g rodzynki
60g cukru wanilinowego

Dodatkowo:

2 białka
120g cukru
20g mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe (orzechy włoskie)
dżem (malinowy, morelowy)

Oraz:

masło

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik królewski

  • 1. Rodzynki lub inne ulubione suszone owoce (ja dziś wybrałam kumkwat) umyj gorącą wodą i pokrój na drobne kawałki.
  • 2. Przygotuj formę 24-26 cm i wyściel papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem i posyp mąką.
  • 3. Do rondelka dodaj czekoladę, masło i cukier tak aby produkty się roztopiły. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Kiedy masa czekoladowa lekko ostygnie dodaj jedno jajko cały czas mieszając, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Cały czas mieszaj. Masę wyłóż do foremki i wyrównaj drewnianą łopatka. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 8-9 min.
  • 4. Masa serowa: do sera dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj. Dodawaj po jednym jajku, żółtka, śmietanę, cały czas mieszając tak aby powstała jednolita masa. Serową masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto, wyrównaj i posyp na wierzch drobno pokrojone rodzynki (suszone owoce). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz temp. do 120 i piecz przez kolejne 60 min.
  • 5. Ok. przed końcem pieczenia przygotuj bezę - ubij białka przy pomocy miksera, powoli dodając cukier i szczyptę soli. Ubij na sztywną masę, a przed samym końcem ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  • 6. Wyjmij sernik z piekarnika i wykładamy kolejno: dżem (ja wykorzystałam malinowy), ubite białka i posyp płatkami migdałowymi lub połówkami orzechów włoskich. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i piecz 30 min. (w temp. 120 stopni), po tym czasie zmniejsz do 100 stopni i piecz kolejne 30-40 minut. Wyjmij sernik z piekarnika do ostygnięcia - wstaw do lodówki na noc lub odczekaj 8 godzin przed degustacją.

Porady

Wszystkie składniki oprócz białek na baze powinny być pokojowej temperatury.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernik królewski

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: izaa_a

Sernik królewski

..sernik bardzo smaczny na pewno...

sernik królewski

Dodane przez: tatalia

sernik królewski

pyszny sernik na każdą okazję

Sernik królewski

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sernik królewski

Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu...

sernik królewski

Dodane przez: iwona30

Sernik Królewski

ULUBIONY SERNIK W MOIM DOMU.

sernik królewski

Dodane przez: tycjanowa

Sernik królewski

Przepis na sernik pochodzi od mamy,...

sernik królewski

Dodane przez: majka190382

SERNIK KRÓLEWSKI

Serniki uwielbiam. Ten klasyk,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE