Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki lub inne ulubione suszone owoce (ja dziś wybrałam kumkwat) umyj gorącą wodą i pokrój na drobne kawałki.
2.Przygotuj formę 24-26 cm i wyściel papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem i posyp mąką.
3.Do rondelka dodaj czekoladę, masło i cukier tak aby produkty się roztopiły. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Kiedy masa czekoladowa lekko ostygnie dodaj jedno jajko cały czas mieszając, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Cały czas mieszaj. Masę wyłóż do foremki i wyrównaj drewnianą łopatka. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 8-9 min.
4.Masa serowa: do sera dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj. Dodawaj po jednym jajku, żółtka, śmietanę, cały czas mieszając tak aby powstała jednolita masa. Serową masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto, wyrównaj i posyp na wierzch drobno pokrojone rodzynki (suszone owoce). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz temp. do 120 i piecz przez kolejne 60 min.
5.Ok. przed końcem pieczenia przygotuj bezę - ubij białka przy pomocy miksera, powoli dodając cukier i szczyptę soli. Ubij na sztywną masę, a przed samym końcem ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
6.Wyjmij sernik z piekarnika i wykładamy kolejno: dżem (ja wykorzystałam malinowy), ubite białka i posyp płatkami migdałowymi lub połówkami orzechów włoskich. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i piecz 30 min. (w temp. 120 stopni), po tym czasie zmniejsz do 100 stopni i piecz kolejne 30-40 minut. Wyjmij sernik z piekarnika do ostygnięcia - wstaw do lodówki na noc lub odczekaj 8 godzin przed degustacją.
Porady
Wszystkie składniki oprócz białek na baze powinny być pokojowej temperatury.
Komentarze