Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę, żółtka i cukier miksujemy na gładką masę dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto na jednolitą masę ( w razie potrzeby dodać jeszcze mąki). Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok 3 godz do zamrażalki .
Masa serowa:
Masło z cukrami i żółtkami ucieramy na białą puszysta masę. Następnie dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy budyń waniliowy. Białka ubijamy z odrobina soli. Dodajemy je powoli do masy serowej i mieszamy delikatnie do połączenia obu mas. Dużą blachę ( ok 40*26 cm ) wykładamy pergaminem. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce, potem wylewamy na nią masę serową. Na masę serową ścieramy na tarce drugą część ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 1 godz 40 min .
Porady
do sernika można dodać ulubione bakalie lub brzoskwinie.
Komentarze