sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

pyszny sernik na każdą okazję

  • 6 godz.

Składniki:

  • Masa serowa :
    • 1,5 kg twarogu tłustego
    • 8 jajek
    • 1 i 1/3 kost masła
    • 1,5 szkl cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 1 budyń waniliowy
    • Bakalie lub brzoskwinie wedle uznania
    Ciasto:
    • 2,5 szkl mąki
    • 3/4 kost margaryny
    • 3/4 szkl cukru pudru
    • 2 żółtka -> Białka do masy serowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3-4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, żółtka i cukier miksujemy na gładką masę dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto na jednolitą masę ( w razie potrzeby dodać jeszcze mąki). Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok 3 godz do zamrażalki .
    Masa serowa:
    Masło z cukrami i żółtkami ucieramy na białą puszysta masę. Następnie dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy budyń waniliowy. Białka ubijamy z odrobina soli. Dodajemy je powoli do masy serowej i mieszamy delikatnie do połączenia obu mas. Dużą blachę ( ok 40*26 cm ) wykładamy pergaminem. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce, potem wylewamy na nią masę serową. Na masę serową ścieramy na tarce drugą część ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 1 godz 40 min .

Porady

do sernika można dodać ulubione bakalie lub brzoskwinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować