SERNIK KRÓLEWSKI

  • wyświetlono: 3660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 2

Sernik królewski należy do jednego z najlepszych serników. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt.Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne.Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta.Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.

duszek
  • 90min

Składniki

Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1 łyżka smalcu
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President
5 szt. jajek
250 g masła
1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków
opakowanie cukru wanilinowego
pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK KRÓLEWSKI

  • składniki kruche ciasto1. Przygotowałam składniki na ciasto.
  • składniki sernik2. Przygotowałam składniki na masę serową.
  • mąka masło3. Zacznijmy od ciasta.
    Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.
  • kakao4. Wsypałam cukier,kakao i proszek do pieczenia.
  • jajko5. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.
  • kruche ciasto6. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.
    Teraz wystarczy je zagnieść.
    Podzieliłam ciasto na dwie części.
    Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.
  • cukier masło7. Teraz masa serowa.
    Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy.
    Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki.
    Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki.
  • żółtka8. Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.
  • twaróg9. Następnie stopniowo dodawałam twaróg.
  • budyń10. Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.
  • masa serowa11. Dokładnie wszystko zmiksowałam.
  • piana12. Białka ubiłam na sztywną pianę.
    Dodawałam stopniowo
  • piana masa serowa13. i delikatnie mieszałam.
  • ciasto zamrożone14. Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.
  • starte ciasto15. Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
  • masa serowa16. Na wiórki wylałam masę serową.
  • masa serowa17. Równomiernie ją rozprowadziłam.
  • 18. Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.
  • sernik upieczony19. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
    Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.
    Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • sernik królewski20. Smacznego!
  • 21. Sernik może poleżeć w lodówce 4-5 dni i nic nie traci na smaku.

Porady

Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.
rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylasernikciasto świątecznewypiekiSernik wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik królewski

Dodane przez: Agnieszka Rec

Sernik królewski

Z pośród wielu przepisów na sernik...

sernik

Dodane przez: izaa_a

Sernik królewski

..sernik bardzo smaczny na pewno...

sernik królewski

Dodane przez: tatalia

sernik królewski

pyszny sernik na każdą okazję

Sernik królewski

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sernik królewski

Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu...

sernik królewski

Dodane przez: iwona30

Sernik Królewski

ULUBIONY SERNIK W MOIM DOMU.

sernik królewski

Dodane przez: tycjanowa

Sernik królewski

Przepis na sernik pochodzi od mamy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE